MATSVINN
Två av FN:s globala mål för en hållbar utveckling som vi vill vara med att påverka är:
- Mål 2 - Ingen hunger
- Mål 12 - Hållbar konsumtion och produktion
Omställningen till hållbar konsumtion och produktion behöver ske för att minska negativ påverkan på såväl klimatet som människors hälsa. Det innebär att vi behöver skapa en mer effektiv användning av resurser, ta hänsyn till ekosystemet och minska påverkan från farliga kemikalier.
Om det inte förekom något matsvinn i världen skulle ytterligare 3 miljarder människor slippa vara hungriga.
-Livsmedelsverket
Om det inte förekom något matsvinn i världen skulle ytterligare 3 miljarder människor slippa vara hungriga.
EU:s avfallsdirektiv
Medlemsstaterna ska arbeta för att minska livsmedelsavfall i hela livsmedelskedjan. De ska också uppmuntra till livsmedelsdonationer och annan omfördelning av livsmedel.
Livsmedel ska i första hand användas som mat till människor och först i andra hand som foder eller upparbetas till icke-livsmedelsprodukter. Det följer den så kallade resurshiearkin för livsmedel.
Enligt resurshierarkin ska mat som ändå blir över doneras till behövande människor alternativt användas som foder, rötas till biogas och så vidare. Alternativen högst upp i den upp- och nedvända pyramiden är de mest resurseffektiva och alltså de bästa ur miljösynpunkt.
44% av allt avfall i världen består av livsmedel. En tredjedel av all mat som produceras varje år slängs och fram till 2030 beräknas matsvinnet att öka ytterligare en tredjedel.
Konsekvenser av vårt höga avfall av matvinn leder till:
- Skador på mark och hav
- Energiförluster
- Vattenkris
- Global påverkan
- Koldioxidavtrycket
- Ekonomi
- Framtida generationer